De herfst is weer begonnen, het seizoen waarin we makkelijker ziek en grieperig worden. Gelukkig kan Natuurgeneeskunde een goede ondersteuning bieden. De komende tijd zal ik een aantal tips delen die ik ook aan mijn cliënten adviseer, zodat jullie zelf aan de slag kunnen. Deze keer gaan we het hebben over het verlagen van koorts met behulp van natuurgeneeskunde. De tekst is geschreven alsof je de therapie gaat toepassen bij je kind, maar kan je natuurlijk ook prima toepassen op je partner, ouder of jezelf. Veel succes!
Zelfgenezend vermogen
In de natuurgeneeskunde proberen we het lichaam te ondersteunen in wat het zelf aangeeft. Daarom is het bij koorts belangrijk om te kijken of je wel of niet moet ingrijpen. Vooral bij kinderen is hoge koorts vrij gebruikelijk. Zolang het kind nog wat speelt en goed aanspreekbaar is, hoef je vaak niet per se wat te doen en kan het lichaam het zelf regelen. Twijfel je? Neem dan contact met me op.
In het geval dat het wel wenselijk is om de koorts te verlagen, kunnen (azijn/citroen)sokjes toegepast worden. Deze therapie mag niet toegepast worden bij koude koorts!
Het stappenplan
- Controleer eerst of het kind warme voeten heeft. Indien het kind geen warme voeten heeft, moeten de voeten eerst verwarmd worden door bijvoorbeeld met sokken onder een deken te liggen.
- Dompel de sokken in koud water en knijp ze licht uit. Gebruik hiervoor geen enkelsokken, maar langere sokken. Het liefst sokken die een zo groot mogelijk deel van de onderbenen/kuiten omvatten.
- De sokken kunnen aangetrokken worden. Laat de voeten buiten het bed/de bank bungelen, zodat ze goed af kunnen koelen door de koude sokken. De rest van het lichaam goed bedekken.
- Zodra de sokken opgedroogd of warm zijn, weer verversen.
- Er kan eventueel ook een scheutje azijn of (verse) citroensap aan het koude water toegevoegd worden. Hierdoor ontstaan azijn of citroensokjes. Deze hebben een extra verlagende tendens op de koude sokjes, doordat ze de warmte nog meer uittrekken.
- Na het verwijderen van de koude sokjes is het belangrijk dat de voeten bedekt worden. Door de verhoogde doorbloeding, staan de huidporiën verder open, hierdoor kan uw kind makkelijker kou vatten op de voetjes.
Zakt de koorts door bovenstaande toepassingen onvoldoende, blijft het kind afwezig of twijfel je over de situatie? Neem dan contact op voor overleg of bel de huisarts!
Heeft je kind vaak (hoge) koorts en wil je de gezondheid graag ondersteunen? Maak een afspraak en dan gaan we samen aan de slag.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op!
Veel succes,
Kimberly Antens.
0 reacties