Home » Blog » Tips bij griep gerelateerde klachten » Tip #1 bij verkoudheid, verstopte en volle neus

Tip #1 bij verkoudheid, verstopte en volle neus

door | 19 dec, 2024 | Tips bij griep gerelateerde klachten

Nu het weer is omgeslagen en het overdag kouder wordt, lopen we ook meer het risico om een verkoudheid op te lopen. Het seizoen van de verstopte en volle neus is weer in aantocht.. Ik heb beloofd een aantal toepassingen met jullie te delen die ik ook regelmatig aan cliënten adviseer. Deze keer is het de beurt aan de neusspoeling. De tekst is geschreven alsof je de therapie gaat toepassen bij jezelf, maar kan je natuurlijk ook prima toepassen op je kind, partner of ouder. Veel succes!

 

De neusspoeling

De neusspoeling kan gebruikt worden bij een verkoudheid, waarbij je een volle en verstopte neus hebt. Deze toepassing kan echter ook gebruikt worden in het hooikoortsseizoen.

In de natuurgeneeskunde proberen we het lichaam te ondersteunen in wat het zelf aangeeft. Daarom is bij verstopte holtes, die onder andere bij verkoudheidsklachten en hooikoorts kunnen ontstaan, de neusspoeling belangrijk. Deze kan dagelijks worden toegepast. Vooral ’s avonds kan het prettig zijn om een ‘lege’ neus te hebben voor het slapen gaan. Even alle pollen die in de loop van de dag in de neus zijn gaan zitten, eruit te spoelen. Na de neusspoeling kan de neus ook nog wat nalekken. Als je voelt dat je verkouden gaat worden, mag je elk uur spoelen. Dit kan de verkoudheid voorkomen. Het belangrijkste is dat het spoelen een prettig en opgelucht gevoel geeft. De neusspoeling hoort pijnvrij te zijn.

 

Het stappenplan

1. Los een afgestreken eetlepel (zee)zout op in een liter lauwwarm water.

2. Neem een plantengieter met een lange tuit (let erop dat je de randjes van de gieter glad vijlt, anders kunnen de randjes pijn doen aan je neus of je neusslijmvlies beschadigen en bijvoorbeeld een bloedneus veroorzaken) en giet minimaal 250 ml. van de zoutoplossing in de gieter. Je kan ook gebruik maken van de ‘Rhino horn’, die speciaal gemaakt is voor de neusspoeling.

3. Ga met je hoofd scheef boven een wastafel hangen, zodat je oor naar beneden wijst. Duw het onderste neusgat dicht en steek de tuit van de gieter in het bovenste neusgat. Giet, terwijl je rustig een beetje mee inademt, het zoute water in het bovenste neusgat. Het is niet belangrijk hoeveel water er per keer de neus binnen loopt. Snuif het water niet met kracht mee op en spuit het ook niet (met bijvoorbeeld een pipetje) naar binnen, maar laat het water rustig zijn eigen weg zoeken. Waarom is dit belangrijk, vraag je je misschien af? Misschien heb je zelfs wel het advies gelezen om het juist op te snuiven en niet uit te snuiten? Vroeger, toen we nog niet zo geëvolueerd waren, liepen we op 4 poten/voeten. Onze holtes hadden toen via onze neus een directe uitgang naar buiten. Nu wij staan, is er een soort bochtje ontstaan. Hierdoor kan het zijn dat er een laagje in onze holtes blijft staan, die we er niet zo makkelijk zelf uit krijgen. Dit kan eigenlijk pas bij dat zogenaamde, op 4 voeten/poten lopen. Wanneer je de zoutoplossing opsnuift, is de kans dat er een laagje in je holtes blijft staan groter. Met ook mogelijk een grotere kans op infectie. Wanneer je de zoutoplossing zachtjes je neus in laat lopen, heeft het de kans om op te lossen met het snot wat in je holtes ‘staat’. Als je hieronder verder leest, is het de bedoeling dat je de oplossing ook weer uit snuit (met kracht). Hierdoor is het mogelijk om je holtes op den duur echt leeg te krijgen.

4. Als je voelt dat het water bijna in je keel loopt, haal je de gieter weg en snuit je het water uit door je neus in de wastafel. Deze beweging naar buiten is heel belangrijk, omdat je daarmee de neus reinigt. Dit proces van gieten en snuiten herhaal je steeds tot de 250 ml op is.

5. Daarna draai je je hoofd om en doe je hetzelfde met het andere neusgat (ook weer 250 ml).

Je moet direct na het neusspoelen voelen dat je meer lucht krijgt. Als je neus juist extra gaat prikkelen heb je teveel of te weinig zout gebruikt. Je mag dan zelf spelen met de hoeveelheid zout die je gebruikt.

 

Twijfel je over je toestand? Neem dan contact op voor overleg of bel de huisarts!

 

Vaak neusverkouden?

Ben je vaak neusverkouden en wil je dit weer tot een normaal aantal keer reduceren? Of heb je hooikoorts en wil je hier vanaf? Dit is goed te behandelen.

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op!

 

Veel succes,
Kimberly Antens.

Over Kimberly

Als jong kind kwam ik in aanraking met natuurgeneeskunde en homeopathie, doordat ik zelf vermoeidheidsklachten had die maar niet over gingen en waar artsen niks in konden betekenen. De holistische visie van de natuurgeneeskunde en homeopathie sprak me zo erg aan en voelde voor mij zó logisch, dat ik dat ook wilde doen.

In mijn praktijk ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak van je klacht op lichamelijk, mentaal en/of emotioneel niveau. Daarnaast zetten we het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan, waardoor je klacht verbeterd. Doordat je weet waar de klacht vandaan komt en hoe je dit (in de toekomst) kan oplossen, is de kans op terugval veel kleiner en heb je een langdurige oplossing gevonden. Je bent écht gezonder geworden!

Gratis

Gerelateerde artikelen

Natuurlijk antibioticum

Natuurlijk antibioticum

In deze blog leer ik jou hoe je op een simpele en effectieve manier griep & infectie kunt bestrijden en jouw immuunsysteem kunt boosten door middel van een antibiotica smoothie.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen

Ik reageer doorgaans binnen 24 uur

I will be back soon

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen
Hoi! 👋 Heb je een vraag?

Stel hem via een van onderstaande kanalen en dan beantwoord ik hem zo snel mogelijk.
Contact via:
chat Vragen?
Tweet
Share
Share
Pin