Het grootste deel van het jaar, geniet ik als lunch vaak van soep. De belangrijkste reden (naast dat ik het super lekker vind) om te lunchen met soep is, omdat we het simpelweg beter kunnen verteren.
Waarom verteren we warm eten in de koudere maanden beter?
Wanneer we warm eten, hoeft onze spijsvertering minder moeite te doen. Het eten is al warm, dus het verwarmd letterlijk ons spijsverteringskanaal. Hierdoor blijven we beter warm. En warm eten is al wat meer ‘voorverteerd’, waardoor we het makkelijker verteren en opnemen. We kunnen er op die manier sneller energie uit halen. Wanneer je met de seizoenen mee eet, eet je ook meer wat past bij die tijd van het jaar en op die manier ook beter verteerbaar is voor je spijsverteringskanaal.
Ik zal je daarom in mijn praktijk (en dus ook in deze blog) niet adviseren om in de winter, herfst en lente (behalve misschien als het toch al 20 graden of meer is) een salade te eten. Dat betekent niet dat je dan nooit een salade mag eten, ookal heb je daar zin in.. maar kies bewust. Eet er dan bijvoorbeeld verwarmende (kaneel, nootmuskaat, kardemom, etc) kruiden doorheen, die je spijsvertering ondersteunen of neem daarna wat meer rust. Salades zijn nu eenmaal gewoon meer geschikt om te eten in de zomer, wanneer het lekker warm is, zodat ze onze spijsvertering en daarmee ons lichaam afkoelen.
Benodigdheden voor geroosterde zoete aardappelsoep
Ik maak zelf graag een soep waar ik in principe de hele week van kan lunchen en idealiter ook een keer van kan avondeten met mijn partner. De hoeveelheden in dit recept zijn dan ook best wat. Wil jij minder soep? Pas dan de hoeveelheden aan naar jouw behoeftes.
- 2 zoete aardappels (ik denk +- 900/1000 gram)
- 2 puntpaprika’s
- 2 winterpenen
- 1 grote rode ui
- 1 bol knoflook
- olijfolie
- peper (naar smaak)
- zeezout/himalaya zout (naar smaak)
- provençaalse kruiden (naar smaak)
- 1 L groentebouillion
- kokosmelk of andere plantenmelk
Methode
- Verwarm de oven voor op 200/220 °C
- Pak een ovenschaal
- Was de groenten
- Halveer de zoete aardappels, schil de wortels, snij de ui en top de bovenkant van de knoflook.
- Leg alle ingrediënten in de ovenschaal en verdeel er +- 3 eetlepels olijfolie overheen
- Kruid de groenten met peper, zout en eventueel provençaalse kruiden of andere kruiden naar wens
- Rooster de groenten voor 45- 5o minuten in de oven
- Knijp de knoflooktenen uit en voeg deze samen met de andere geroosterde groenten in een soeppan
- Pureer de soep met een staafmixer of in de blender
- Voeg de groenteboullion toe, kijk even hoe dik je de soep wil hebben en hoeveel groenteboullion je toe wil voegen
- Voeg naar behoefte bijv. 200 ml kokosmelk of andere plantenmelk toe
- Proef de soep en breng hem eventueel nog meer op smaak met de kruiden
- Verwarm de soep nog even voor je hem gaat eten
0 reacties