Nu met dit koude weer, merk ik dat ik steeds meer verlang naar warm drinken en dan in het bijzonder naar een Chai latte, Golden milk of warme chocolademelk. Herken jij dit ook?
Waarom heb ik in de winter meer behoefte aan warm drinken?
Wist je dat het beter is met kouder weer om warm te drinken? Je lichaam hoeft minder moeite te doen om het drinken in je maagdarmkanaal op te warmen, waardoor dit ook minder energie kost. Deze energie kan gebruikt worden voor andere dingen, zoals zorgen dat je inwendige kacheltje blijft draaien en je het niet koud krijgt.
Er zijn natuurlijke tal aan lekkere kruidentheeën die naast warm drinken ook extra de beweging naar warm in zich hebben en zo ondersteunend werken om jezelf nog makkelijker warm te kunnen houden. Denk dan bijvoorbeeld aan venkel, zoethout en gember.
Waarom een Chai latte en geen koffie?
Koffie is erg bekend in onze maatschappij. Bij vrijwel iedere gelegenheid krijg je de vraag of je koffie wilt, waarbij er misschien nog de optie thee gegeven wordt. Ik krijg zelf vaak rare gezichten als ik aangeef dat ik geen koffie drink. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het ook niet lekker vind.
Eén van de redenen waarom ik zou adviseren om niet te veel koffie te drinken, is vanwege de caffeine. Caffeine is een sterk oppeppende stof, waardoor het als het ware valse energie geeft. Het zet je systeem dermate aan, waardoor je lekker in actie komt en goed kan focussen. Als gevolg hiervan heb je daarna een inkakmoment, vergelijkbaar met suiker. Je hebt daardoor steeds meer koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken. In mijn optiek kan je dan beter gewoon wat rustiger aan doen en naar de signalen van je lichaam luisteren.
Daarnaast zitten er veel looistoffen in koffie, wat een sterk uitdrogend effect heeft. Hierdoor zou je voor je goede vochthuishouding voor iedere koffie die je drinkt, een glas water/thee tegenover moeten zetten. Bovenop de 1,5- 2 L water/thee die je al drinkt.
Waarom dan wel die Chai latte?
Wat ik zelf zo lekker vind aan een Chai latte is dat het een warme drank is natuurlijk, maar de kruiden die erin verwerkt zitten hebben ook een enorme beweging naar warm. Hierdoor kan ik mezelf nóg beter warm houden en dat is voor een koukleum zoals ik erg prettig! Daarnaast is de smaak ook gewoon echt heel lekker. Een soort smaakbommetje in je mond, niet te vergelijken met de vaak subtiele smaken van een kruidenthee. Of toch in ieder geval de kruidentheeën die ik zelf graag drink dan. De beweging naar warm door de kruiden, zorgen er ook voor dat je makkelijker in actie komt, net als bij koffie. De beweging is echter minder sterk, waardoor deze je minder uit balans zal brengen. Overwegend is een Chai latte gewoon net wat minder oppeppend dan een koffie.
Hoe maak je de Chai latte?
Benodigdheden (voor 2 mokken):
– 400 ml melk(vervanger)
– 450 ml water
– 2 zakjes (Indiase) zwarte thee
– theelepel kaneel
– 0,5 theelepel kruidnagelpoeder
– 0,5 theelepel kardemompoeder
– 0,5 theelepel nootmuskaatpoeder
– eventueel ahornsiroop of agavesiroop naar smaak
– eventueel steranijs als poeder of als topping
Methode:
1) Breng de 450 ml water met de kruiden aan de kook, blijf roeren. Laat dit 5 minuutjes zacht pruttelen.
2) Hang de theezakjes in de pan. Je kan ook een theefilter met losse thee gebruiken. Laat dit mengsel 10 minuten koken.
3) Verwarm de melk in een pannetje of melkopschuimer.
4) Giet het theemengsel door een theezeef. Hierdoor worden de meeste kruiden uit het water gefilterd.
5) Vul je favo mok voor de helft met het theemengsel en de andere helft met de warme melk. Voeg eventueel naar smaak de ahornsiroop/agavesiroop of steranijs toe.
Geniet ervan! Laat je in de reacties even weten wat je ervan vond?
0 reacties