De herfst is weer begonnen. Het seizoen dat we makkelijker ziek en grieperig worden. Ook hierbij kan Natuurgeneeskunde goed ondersteunend helpen. Om jullie hier wat tools in te geven, zodat jullie zelf aan de slag kunnen, ga ik de aankomende tijd een aantal toepassingen met jullie delen die ik ook regelmatig aan cliënten adviseer. Deze week is de keelwikkel aan de beurt. De tekst is geschreven alsof je de therapie gaat toepassen bij jezelf, maar kan je natuurlijk ook prima toepassen op je kind, partner of ouder. Veel succes!
De keelwikkel
Een wikkel wordt gebruikt om warmte aan een lichaamsdeel te onttrekken of juist het immuunsysteem aan te zetten. De keelwikkel kan daarom gebruikt worden bij onder andere keelpijn, keelontsteking, lymfeklierontsteking en griep. Ik gebruik de keelwikkel zelf vooral bij keelpijn en keelontsteking.
Een koude prikkel zorgt onder andere voor een betere doorbloeding en een verbetering van de weerstand. Bij een koude toepassing moet het lichaam het zelfgenezend vermogen aanspreken om de balans te herstellen. Doordat voornamelijk de temperatuur en de bloedcirculatie geprikkeld raken door de kou, wordt het lichaam aangezet om actie te ondernemen. Het zelfgenezend vermogen treedt in werking en de temperatuur van het lichaam zal omhoog gaan door een verhoogde doorbloeding, waardoor bacteriën en andere ziekmakende factoren opgeruimd kunnen worden.
Het stappenplan
- Je moet warm zijn voor deze toepassing. Er moeten warme voeten zijn en de ruimte waarin je je bevindt, moet ook warm zijn.
- Pak een oude hydrofiel luier, katoenen/linnen doek of oude theedoek.
- Doordrenk deze helemaal met koud water.
- Knijp de doek uit door beide uiteinden in tegengestelde richting te draaien (alsof je een doekje uitwringt, maar dan over een groter oppervlakte). Zorg ervoor dat de doek nog goed nat is, maar niet lekt.
- Breng de natte doek aan rondom de nek. Er mogen geen plooien in de aangebrachte doek aanwezig zijn.
- Breng een droge doek (katoen/linnen) aan die de natte doek omsluit. Er mogen geen plooien in de aangebrachte doek aanwezig zijn.
- Breng daarover heen een sjaal aan, zodat er helemaal geen tocht meer mogelijk is.
- Het is belangrijk om met deze keelwikkel rust te nemen/even te gaan liggen of slapen.
- Vervang de wikkel net voor hij droog en warm is. Bij koorts en ontsteking kan dit na 20-45 min al nodig zijn.
Blijft keelpijn of keelontsteking aanwezig en twijfel je over de situatie? Zakt de koorts door bovenstaande toepassingen onvoldoende, blijft het kind afwezig of twijfel je over de situatie? Neem dan contact op voor overleg of bel de huisarts!
Wil jij blijvend van je keelontstekingen af? Laten we dan samen aan de slag gaan.
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op!
0 reacties