Home » Blog » Reflecteren doe je zo » De dramadriehoek

De dramadriehoek

door | 16 jan, 2025 | Reflecteren doe je zo

Wat is de dramadriehoek?

In heel veel situaties rondom contact met anderen, kan je de dramadriehoek herkennen. Het is als het ware een patroon wat binnen communicatie veelvuldig voorkomt, maar wat maar in weinig situaties als een effectieve manier van communiceren kan worden gezien. Hier gaan we eerst dieper op in.

De rollen binnen de dramadriehoek

Binnen de dramadriehoek zijn drie rollen: aanklager, redder en slachtoffer. De aanklager is degene die iemand anders letterlijk ‘aanklaagt’. Hij legt de schuld van iets bij het slachtoffer. Ze komen boos en verwijtend over en ze kleineren het slachtoffer. Uitspraken die hierbij kunnen horen zijn “als jij er niet was..” “kijk eens wat je gedaan hebt..”.
De redder is degene die ongevraagd helpt. Ze hebben het gevoel dat ze moeten helpen, omdat het slachtoffer het niet zelf kan oplossen. Uitspraken die hierbij kunnen horen zijn “waarom doe je niet…” “wat zou je zonder mij moeten”.
Het slachtoffer is degene die het gevoel heeft dat het hem allemaal maar overkomt. Hij kan er niks aan doen en ze nemen dus ook geen verantwoordelijkheid. Ze zeggen “ik kan het niet..”.

Personen binnen het dynamiek van de dramadriehoek kunnen ook makkelijk van rol wisselen. Hierin zijn alle combinaties mogelijk.

Het gevaar van de dramadriehoek

Het gevaar van de dynamiek van de dramadriehoek is dat je langs elkaar heen praat en elkaar niet begrijpt. Dit kan zo erg oplopen dat een ruzie ontstaat en de vraag is dan maar of je er nog aan uit komt met elkaar. Er is namelijk geen gelijkwaardige communicatie en de rollen nemen allemaal niet hun eigen verantwoordelijkheid in het verhaal. Ze leggen het probleem allen buiten zichzelf.

Hoe stap je uit de dramadriehoek?

De eerste stap hierin is herkennen en erkennen dat je in de dramadriehoek zit. Je kan er namelijk bewust uitstappen en als één iemand ervoor kiest om niet langer mee te doen in de dynamiek en het anders aan te pakken, verdwijnt ook dit hele patroon.

Wil jij uit de dramadriehoek stappen? Lees dan zeker het blogbericht over de winnaarsdriehoek.

Hulp nodig?

Kan je ondersteuning gebruiken bij het leren reflecteren of effectiever communiceren? Ben je jezelf wat kwijt geraakt en wil je weer meer in contact komen met jezelf? Je bent welkom in mijn praktijk!

Over Kimberly

Als jong kind kwam ik in aanraking met natuurgeneeskunde en homeopathie, doordat ik zelf vermoeidheidsklachten had die maar niet over gingen en waar artsen niks in konden betekenen. De holistische visie van de natuurgeneeskunde en homeopathie sprak me zo erg aan en voelde voor mij zó logisch, dat ik dat ook wilde doen.

In mijn praktijk ga ik samen met jou op zoek naar de oorzaak van je klacht op lichamelijk, mentaal en/of emotioneel niveau. Daarnaast zetten we het zelfgenezend vermogen van je lichaam aan, waardoor je klacht verbeterd. Doordat je weet waar de klacht vandaan komt en hoe je dit (in de toekomst) kan oplossen, is de kans op terugval veel kleiner en heb je een langdurige oplossing gevonden. Je bent écht gezonder geworden!

Gratis

Gerelateerde artikelen

De leerstijlen van Kolb

De leerstijlen van Kolb

In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen je jezelf beter te leren kennen en jouw manier van leren. Hierdoor begrijp je jezelf beter en kun je beter reflecteren op situaties.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen

Ik reageer doorgaans binnen 24 uur

I will be back soon

Kimberly Antens ~ Saffier natuurgeneeswijzen
Hoi! 👋 Heb je een vraag?

Stel hem via een van onderstaande kanalen en dan beantwoord ik hem zo snel mogelijk.
Contact via:
chat Vragen?
Tweet
Share
Share
Pin