Wat is de dramadriehoek?
In heel veel situaties rondom contact met anderen, kan je de dramadriehoek herkennen. Het is als het ware een patroon wat binnen communicatie veelvuldig voorkomt, maar wat maar in weinig situaties als een effectieve manier van communiceren kan worden gezien. Hier gaan we eerst dieper op in.
De rollen binnen de dramadriehoek
Binnen de dramadriehoek zijn drie rollen: aanklager, redder en slachtoffer. De aanklager is degene die iemand anders letterlijk ‘aanklaagt’. Hij legt de schuld van iets bij het slachtoffer. Ze komen boos en verwijtend over en ze kleineren het slachtoffer. Uitspraken die hierbij kunnen horen zijn “als jij er niet was..” “kijk eens wat je gedaan hebt..”.
De redder is degene die ongevraagd helpt. Ze hebben het gevoel dat ze moeten helpen, omdat het slachtoffer het niet zelf kan oplossen. Uitspraken die hierbij kunnen horen zijn “waarom doe je niet…” “wat zou je zonder mij moeten”.
Het slachtoffer is degene die het gevoel heeft dat het hem allemaal maar overkomt. Hij kan er niks aan doen en ze nemen dus ook geen verantwoordelijkheid. Ze zeggen “ik kan het niet..”.
Personen binnen het dynamiek van de dramadriehoek kunnen ook makkelijk van rol wisselen. Hierin zijn alle combinaties mogelijk.
Het gevaar van de dramadriehoek
Het gevaar van de dynamiek van de dramadriehoek is dat je langs elkaar heen praat en elkaar niet begrijpt. Dit kan zo erg oplopen dat een ruzie ontstaat en de vraag is dan maar of je er nog aan uit komt met elkaar. Er is namelijk geen gelijkwaardige communicatie en de rollen nemen allemaal niet hun eigen verantwoordelijkheid in het verhaal. Ze leggen het probleem allen buiten zichzelf.
Hoe stap je uit de dramadriehoek?
De eerste stap hierin is herkennen en erkennen dat je in de dramadriehoek zit. Je kan er namelijk bewust uitstappen en als één iemand ervoor kiest om niet langer mee te doen in de dynamiek en het anders aan te pakken, verdwijnt ook dit hele patroon.
Wil jij uit de dramadriehoek stappen? Lees dan zeker het blogbericht over de winnaarsdriehoek.
Hulp nodig?
Kan je ondersteuning gebruiken bij het leren reflecteren of effectiever communiceren? Ben je jezelf wat kwijt geraakt en wil je weer meer in contact komen met jezelf? Je bent welkom in mijn praktijk!
0 reacties