Wat is hooikoorts?
Hooikoorts behoort tot de categorie seizoensgebonden allergieën. Ze zijn het gevolg van blootstelling aan stoffen in de lucht, zoals pollen, die slechts op bepaalde momenten in het jaar voorkomen. Hooikoorts komt in het voorjaar, de zomer of de herfst voor, afhankelijk van waar je allergisch voor bent. Verschillende delen van het land hebben verschillende pollenseizoenen, afhankelijk van welke pollen het meest voorkomen in welke periode van het jaar. Berkenpollen worden vooral gemeten in april, graspollen vooral in juni en juli. In Nederland geven de pollen van wilde grassen, els, berk en bijvoet de meeste allergieën. Hooikoorts komt tegenwoordig steeds vaker voor en je kan ook allergisch zijn voor meerdere pollensoorten. Hierdoor kan het allergieseizoen van het vroege voorjaar tot laat in de herfst duren en heeft een ander enkel last in de zomer bijvoorbeeld. Doordat hooikoorts klachten geeft op het gebied van keel, neus en oren, wordt deze klacht in deze categorie geplaatst.
Wat is de oorzaak?
Hooikoorts is het gevolg van een allergische reactie. Bij een allergie/overgevoeligheid, reageert het afweersysteem onterecht/overdreven op een onschadelijke stof. Normaal beschermt ons immuunsysteem/afweersysteem ons tegen lichaamsvreemde stoffen. Bij hooikoorts reageert het lichaam overgevoelig op bepaalde allergenen, die eigenlijk onschadelijk voor ons zijn. Men reageert allergisch. Je kan op verschillende manieren allergisch reageren, bijvoorbeeld contact met de huid, het oog, inademen of opeten. Bij hooikoorts gaat het meestal om allergenen die op het oog terecht komen of die ingeademd worden via neus en/of mond.
Wat zijn de symptomen?
- opzetten (ontsteken) van het neusslijmvlies, waardoor een verstopte neus of loopneus kan ontstaan door de aanmaak van extra slijm/snot
- rode (ontstoken) ogen, welke kunnen jeuken of tranen
- niezen/niesbuien
Zelfgenezend vermogen
Zowel homeopathie als natuurgeneeskunde stimuleren het zelfgenezend vermogen. Er wordt een prikkel aan het systeem gegeven, zodat deze zelf de disbalans kan herstellen.
Hooikoorts en homeopathie
Bij homeopathie gebeurd dit door de klachten en symptomen van de cliënt in kaart te brengen en zoekt de homeopaat het homeopathisch middel wat bij gezonde mensen (door proeven) dezelfde klachten en symptomen teweeg gebracht heeft. Hierbij wordt ook een deel karakter meegenomen. Homeopathische middelen zijn sterk verdunt en geschud, dit noemen ze een potentie. Dit zorgt voor weinig bijwerkingen. Ook wordt de eventuele oorzaak van de hooikoorts meegenomen, waardoor de klacht verbeterd/verdwijnt en behandeling niet langer meer nodig is. De homeopathische korrels neem je vaak maar één keer in en ze smaken zoet.
Er zijn diverse homeopathische middelen bij hooikoorts mogelijk. Het is echter niet raadzaam om deze te gebruiken zonder begeleiding van een gediplomeerd homeopaat. Gekeken wordt onder andere naar je klachten en onder welke onstandigheden deze optreden, wat verlichting biedt, welke andere klachten je eventueel nog hebt en je karakter. Al deze informatie samen wijst in de richting van het homeopathisch middel die het beste bij jou past. Er bestaat dus niet maar één homeopathisch middel bij hooikoorts. Er zijn meerdere middelen die affiniteit hebben met klachten die voorkomen bij hooikoorts zoals veel niesen en jeukende ogen. De homeopaat kijkt daarom welk middel specifiek bij jouw klachtenpatroon past. Hoe jouw hooikoorts tot uiting komt, kan namelijk compleet anders zijn dan die van iemand anders.
Hooikoorts en natuurgeneeskunde
Bij natuurgeneeskunde brengen we ook de klachten en symptomen van de cliënt in kaart. Natuurgeneeskunde gaat echter uit van een verstoring in de input- verwerking- output van het lichaam. Dit betekent dat we (voeding)stoffen opnemen uit onze omgeving, deze verwerken en dat wat we niet gebruiken weer uitscheiden als afvalstoffen. Wanneer ergens in deze processen iets niet goed gaat, ontstaan klachten. In geval van hooikoorts is er mogelijk een disbalans in het functioneren van het immuunsysteem/afweersysteem. Deze reageert overgevoelig. Bij hooikoorts is het daarom raadzaam om aan de slag te gaan met het versterken van de uitscheidingsorganen, zodat deze gestimuleerd worden om de afvalstoffen die opgeslagen liggen in het systeem uit te scheiden. Daarnaast kan het immuunsysteem/afweersysteem aangezet worden, zodat deze meer in balans komt en de overgevoeligheidsreactie afneemt. Dit kan door middel van kruiden. Ieder kruid heeft zijn eigen specifieke werking. Er wordt door de natuurgeneeskundige een kruidenrecept gemaakt, specifiek voor jouw situatie. Kruiden worden 3x per dag ingenomen, ongeveer een half uur voor de maaltijd voor optimaal effect.
Daarnaast is er in de natuur sprake van elementen, welke verbonden zijn aan natuurkwaliteiten. Elk mens heeft deze natuurkwaliteiten in zich. Het maakt dat we meer introvert of extrovert zijn. Meer gevoelsmens of logisch verstand. De kruiden kunnen op deze processen ondersteunend werken. Hierdoor ervaar jij ook meer verlichting van jouw klacht(en).
Er zijn tevens diverse natuurgeneeskundige middelen (kruiden) bij hooikoorts mogelijk, die ondersteunend kunnen werken in de therapie. Het is wederom niet raadzaam om deze te gebruiken zonder begeleiding van een gediplomeerd natuurgeneeskundige. Er bestaat niet maar één natuurgeneeskundig middel (kruid) bij hooikoorts. Er zijn meerdere kruiden die affiniteit hebben met overgevoeligheidsreacties/allergieën en er zijn ook meerdere kruiden die de benodigde natuurkwaliteiten in zich hebben. De natuurgeneeskundige kijkt welke kruiden specifiek bij jouw klacht(en) passen.
Tips voor ondersteuning bij hooikoorts
Wil jij je hooikoorts nu alvast ondersteunen, zodat je hier minder last van hebt? In deze blog lees je meer over hoe jij thuis aan de slag kunt om op een natuurlijke manier, zonder behulp van medicijnen, jouw hooikoortsklachten te verlichten. Deze tip zal je niet helpen om te genezen van je hooikoorts, omdat hier meer voor nodig is, maar het kan wel fijn ondersteunen en alvast wat verlichting bieden. Om langdurig verlichting te ervaren van je hooikoorts, adviseer ik om een afspraak te maken.
Afspraak maken
Wil je samen aan de slag? Maak dan een afspraak.