Wat is eczeem?
Veel mensen hebben last van eczeem, maar wat is dat nu eigenlijk? Eczeem, ook wel (atopische) dermatitis genoemd, is een ontsteking van de bovenste huidlagen. Dit kan zorgen voor jeuk, blaasjes, roodheid en zwellingen. Vaak zie je dat dit gepaard gaat met vochtafscheiding, korstjes en schilfers. De term eczeem wordt gebruikt voor rode, jeukende huiduitslag die op diverse lichaamsdelen voor kan komen. Bijna alle atopische eczemen zijn allergische reacties. Dit houdt in dat het lichaam reageert op een prikkel van buitenaf.
Dit kan een reactie zijn op externe prikkels op de huid, zoals bijvoorbeeld contact met kattenhaar. Het kan ook een prikkel zijn door inname, zoals van koemelk.
De huisarts en dermatoloog behandelen eczeem vaak met corticosteroïdzalven. Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen en zitten verwerkt in deze zalven. Deze hormonen werken sterk ontstekingsremmend. Ze verminderen de eczeem-symptomen, maar nemen de oorzaak van het eczeem niet weg. Hierdoor komt het eczeem vaak terug zodra je stopt met het smeren van deze zalven.
Wat is de oorzaak?
Zoals al gesteld zijn vrijwel alle eczemen reacties op prikkels van buitenaf. Dit betekent dat het immuunsysteem een bepaalde prikkel als een bedreiging ziet. In het geval van eczeem zijn dit vaak overdreven gevoelige reacties van het immuunsysteem. De ene persoon is gevoeliger voor een bepaalde prikkel, dan de ander. Dit verklaart waarom de ene persoon bijv. allergisch is voor kattenhaar en de ander niet.
Het werkt iets anders wanneer iemand een intolerantie heeft. Dan kan een bepaald voedingsmiddel of bestanddeel niet verwerkt/verteerd worden door het lichaam. Hier komen meestal geen overgevoeligheidsreacties van het immuunsysteem bij kijken zoals bij eczeem. Wel kan er sprake zijn van ander klachten bijvoorbeeld diarree bij coeliakie.
Bij homeopathie en natuurgeneeskunde wordt ook de oorzaak van de klacht meegenomen. Het kan namelijk prettig zijn om de prikkel die de eczeem oproept, tijdelijk te vermijden en zo minder last te hebben van eczeem. Tegelijkertijd kan de gezondheid verbeterd worden, zodat de overgevoeligheidsreactie minder wordt of verdwijnt.
Zelfgenezend vermogen
Zowel homeopathie als natuurgeneeskunde stimuleren het zelfgenezend vermogen. Er wordt een prikkel aan het systeem gegeven, zodat deze zelf de onbalans kan herstellen.
Eczeem en homeopathie
Bij homeopathie gebeurt dit door de klachten en symptomen van de cliënt in kaart te brengen. De homeopaat zoekt daarna het homeopathisch geneesmiddel dat bij gezonde mensen dezelfde klachten en symptomen heeft veroorzaakt. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het karakter van de cliënt.
Homeopathische middelen zijn sterk verdund en geschud, dit noemen ze een potentie. Dit zorgt voor weinig bijwerkingen. Ook wordt de oorzaak van het eczeem meegenomen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de klacht beter wordt en de behandeling niet meer nodig is. De homeopathische korrels neem je vaak maar één keer in en ze smaken zoet.
Natuurgeneeskunde en eczeem
Bij natuurgeneeskunde brengen we ook de klachten en symptomen van de cliënt in kaart. Natuurgeneeskunde gaat echter uit van een verstoring in de input- verwerking- output van het lichaam. We nemen stoffen op, verwerken ze en scheiden wat we niet nodig hebben uit als afvalstoffen. Wanneer ergens in deze processen iets niet goed gaat, ontstaan klachten. In geval van eczeem komt er een immuunreactie van het systeem op een stof, ‘input’.
In het geval van een reactie op voeding ligt dit probleem vaak in de darmen. Deze verwerken namelijk onze voeding. Wanneer dan de darmen ondersteunt worden in hun werking, verbeterd/verdwijnt het eczeem.
Deze ondersteuning van de orgaansystemen, zoals bijv. de darmen, gebeurd door middel van kruiden. Ieder kruid heeft zijn eigen specifieke werking.
Er wordt door de natuurgeneeskundige een kruidenrecept gemaakt, specifiek voor jouw situatie. Kruiden worden 3x per dag ingenomen, ongeveer een half uur voor de maaltijd voor optimaal effect.
Casus
Melanie (fictieve naam i.v.m. privacy), 27 jaar. Ze heeft eczeem rond de mond. Deze gaat gepaard met veel roodheid, huidschilfers en droogheid. Ze heeft ook regelmatig klieven, die helemaal open gaan staan. Ze gebruikt hormoonzalf en heeft ook regelmatig eczeem op de pols, rond de ogen, op de vingers en in de zij.
Ze had als kind ook al wel wat eczeem, maar niet zo heftig als nu. Deze eczeem heeft ze sinds een jaar en begon met droge lippen. Daarnaast heeft ze veel last van buikpijn en buikkrampen. De ontlasting is vaak wat dunner. Ze heeft regelmatig last van een opgeblazen buik. Ze heeft een notenallergie en hooikoorts. Bij verder navragen blijkt dat ze vanwege een infectie lange tijd antibiotica heeft geslikt (samenvatting).
Op basis van het hele consult is door mij een homeopathisch middel gezocht wat zo goed mogelijk haar specifieke symptomen dekt. Daarnaast werd in haar situatie veronderstelt dat het eczeem het gevolg is van langdurig antibiotica gebruik, waarbij ook de goede darmbacteriën gedood worden. De kwaliteit van de darmen was verslechterd, waardoor het uitscheidingsorgaan de huid mee ging doen in een poging om afvalstoffen meer uit te scheiden met het eczeem. Ook heeft ze meerdere allergieën, die mee kunnen doen in het verhaal en mogelijk uitlokkend werken.
Afspraak maken
Wil je samen aan de slag? Maak dan een afspraak.