Wat is hoge bloeddruk?
In Nederland hebben ruim 2,8 miljoen mensen een hoge bloeddruk. Als je dit omrekent is dit 16% van de bevolking en meer dan 1 op de 6 mensen. Alleen wat is een hoge bloeddruk nu eigenlijk en waar komt dit vandaan? Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een ongewoon hoge druk in de slagaders van de bloedvaten. Van een hoge bloeddruk hoef je in de eerste plaats niets te merken, maar het kan op de langere termijn een verhoogd risico geven op een CVA (cerebrovasculair accident noemen we ook een ‘beroerte’), aneurysma (zwakker en dunner worden van een slagader met risico op scheuren van de slagader), hartfalen, hartinfarct (verstopte kransslagader van het hart) en nierbeschadiging.
Bij het meten van de bloeddruk worden er twee waarden gemeten. Het hoogste getal geeft weer wat de hoogste druk is de slagaders is, dit is wanneer het hart samentrekt (tijdens systole). Het laagste getal geeft de laagste druk weer, dit is net voordat het hart samen gaat trekken (tijdens diastole). Deze waarde wordt weergegeven in mmHg, ook wel millimeter kwikdruk. De gemiddelde bloeddruk is 120/80 mmHg. Van de (huis)arts hoor je dan dat gesproken wordt over een bloeddruk van ‘120 over 80’.
Men spreekt van een hoge bloeddruk als de systolische bloeddruk (in rust) hoger is dan 140 mmHg, de diastolische bloeddruk (in rust) hoger is dan 90 mmHg of een combinatie van beide. Hoe hoger de bloeddruk, hoe hoger het risico op complicaties.
De geneesmiddelen die gebruikt worden bij hoge bloeddruk zijn ‘antihypertensiva’. Er zijn verschillende soorten antihypertensiva die de arts kan voorschrijven, elk met hun eigen werking op de bloeddrukregulatie.
Wat is de oorzaak?
Er wordt gesproken van idiopathische hypertensie wanneer de oorzaak van de verhoogde bloeddruk onbekend is. Dit is het geval bij 85 tot 90% van de mensen met hoge bloeddruk. Er wordt vermoed dat een combinatie van diverse veranderingen in hart en bloedvaten de oorzaak zijn van de verhoogde bloeddruk. Mogelijk spelen erfelijke afwijkingen hierin een rol. Overgewicht, weinig lichaamsbeweging, stress en het overmatig gebruiken van alcohol of zout kunnen bij het ontstaan van hoge bloeddruk een rol spelen.
Bij secundaire hypertensie is de oorzaak wel aan te geven. Dit is bij 10 tot 15% van de gevallen. Er zijn allerlei nieraandoeningen die kunnen leiden tot hoge bloeddruk, omdat de nieren zo’n belangrijke rol spelen bij de regulering van de bloeddruk. In 1 à 2 % zijn andere stoornissen de oorzaak van hoge bloeddruk, zoals hormonale afwijkingen of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Ook arteriosclerose kan de regulering van de bloeddruk in het lichaam verstoren. Bij arteriosclerose zijn de slagaders minder veerkrachtig, waardoor de slagaders de bloedstroom tijdens de systole niet goed kunnen opvangen.
Cholesterol en hoge bloeddruk
Cholesterol en dan met name een verhoogd cholesterol wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten zoals een beroerte of hartinfarct. Zowel verhoogd cholesterol als verhoogde bloeddruk kunnen risico factoren zijn voor deze hart- en vaatziekten. Hiervoor worden vaak cholesterolverlagers (statines) ingezet en er wordt een aangepast dieet geadviseerd.
Bloeddrukregulatie
Er zijn een aantal mechanismen om de bloeddruk te reguleren. Het sympathische zenuwstelsel, dat automatisch verschillende lichaamsfuncties reguleert, samen met de nieren zorgen voor:
Bloeddruk verhogen:
- De hoeveelheid rond te pompen bloed, de doorsnede van de slagaders en het bloedvolume in de bloedsomloop kan aangepast worden
- Het hart kan krachtiger of sneller gaan pompen
- De arteriolen (kleine slagaders) kunnen vernauwen (vasoconstrictie), het bloed wordt dan door een nauwere opening geduwd. Dit kunnen de aders ook, waardoor er automatisch meer bloed in de slagaders blijft hangen.
- Het totale bloedvolume kan stijgen door meer vloeistof in de bloedsomloop toe te laten, waardoor de bloeddruk stijgt.
- Bij acuut gevaar geeft het sympathisch zenuwstelsel een signaal af, waardoor de bijnieren de hormonen epinefrine (adrenaline) en norepinefrine (noradrenaline) afgeven. Hierdoor gaat het hart sneller kloppen, trekken de arteriolen samen, terwijl andere arteriolen juist verwijden (waar juist extra bloed nodig is). Ook stimuleert het sympathische zenuwstelsel de nieren om minder zout en water uit te scheiden, hierdoor neemt het bloedvolume toe.
Bloeddruk verlagen:
- De hoeveelheid rond te pompen bloed, de doorsnede van de slagaders en het bloedvolume in de bloedsomloop kan aangepast worden
- Minder krachtig of snel pompen van het hart
- Door de arteriolen en aders te laten verwijderen (dilatatie)
- Vloeistof onttrekken uit de bloedsomloop, waardoor het bloedvolume daalt.
De nieren hebben op hun beurt ook weer een terugwerkmechanisme. Namelijk als de bloeddruk stijgt, scheiden de nieren meer water en zout uit. Als gevolg hiervan neemt het bloedvolume af en kan de bloeddruk weer dalen. Als de bloeddruk daalt, dan scheiden de nieren juist minder water en zout uit en de bloeddruk als gevolg weer stijgt. De nieren kunnen de bloeddruk ook verhogen door het enzym renine af te geven. Dit zorgt voor de aanmaak van hormoon angiotensine II, welke de bloeddruk helpt verhogen door de arteriolen (kleine slagaders) te laten samentrekken. Daarnaast stimuleert het afgifte van het hormoon aldosteron, waardoor de nieren ook meer zout en water vasthouden.
Zelfgenezend vermogen
Zowel homeopathie als natuurgeneeskunde stimuleren het zelfgenezend vermogen. Er wordt een prikkel aan het systeem gegeven, zodat deze zelf de onbalans kan herstellen.
Hoge bloeddruk en homeopathie
Bij homeopathie gebeurd dit door de klachten en symptomen van de cliënt in kaart te brengen en zoekt de homeopaat het homeopathisch middel wat bij gezonde mensen (door proeven) dezelfde klachten en symptomen teweeg gebracht heeft. Hierbij wordt ook een deel karakter meegenomen. Homeopathische geneesmiddelen zijn sterk verdunt en geschud, dit noemen ze een potentie. Dit zorgt voor weinig bijwerkingen. Ook wordt de eventuele oorzaak van de hoge bloeddruk meegenomen, waardoor de klacht verbeterd/verdwijnt en behandeling niet langer meer nodig is. De homeopathische korrels neem je vaak maar één keer in en ze smaken zoet.
Er zijn diverse homeopathische middelen tegen hoge bloeddruk. Het is echter niet raadzaam om deze te gebruiken zonder begeleiding van een gediplomeerd homeopaat. Er bestaat ook niet maar één homeopathische bloeddrukverlager. Er zijn namelijk meerdere middelen die ook affiniteit hebben met het hart en verhoogde bloeddruk. De homeopaat kijkt daarom welk middel specifiek bij jouw klachtenpatroon past. Er bestaan dus ook geen cholesterol verlagende homeopathische middelen. Je cholesterol verlagen homeopathisch gezien, gebeurd daarom vaak als gevolg van het gebruik van het voor jou specifiek geselecteerde homeopathisch middel, maar is geen doel an sich.
Hoge bloeddruk en natuurgeneeskunde
Bij natuurgeneeskunde brengen we ook de klachten en symptomen van de cliënt in kaart. Natuurgeneeskunde gaat echter uit van een verstoring in de input- verwerking- output van het lichaam. Dit betekent dat we (voeding)stoffen opnemen uit onze omgeving, deze verwerken en dat wat we niet gebruiken weer uitscheiden als afvalstoffen. Wanneer ergens in deze processen iets niet goed gaat, ontstaan klachten. In geval van hoge bloeddruk zou het zo kunnen zijn dat de nieren in dit systeem erg belast zijn geraakt met afvalstoffen, doordat de verwerking en/of output onder druk kwam te staan. Dit kan dan secundair hoge bloeddruk als gevolg hebben. Wanneer dan de nieren ondersteunt worden in hun werking, kan op den duur de hoge bloeddruk niet langer nodig zijn als secundaire reactie. Deze ondersteuning van de orgaansystemen, zoals bijv. de nieren, gebeurd door middel van kruiden. Ieder kruid heeft zijn eigen specifieke werking. Er wordt door de natuurgeneeskundige een kruidenrecept gemaakt, specifiek voor jouw situatie. Kruiden worden 3x per dag ingenomen, ongeveer een half uur voor de maaltijd voor optimaal effect.
Ook bij de natuurgeneeskunde zijn er middelen tegen hoge bloeddruk. Het is wederom niet raadzaam om deze te gebruiken zonder begeleiding van een gediplomeerd natuurgeneeskunde. Daarnaast bestaat er ook niet maar één natuurgeneeskunde bloeddrukverlager. Er zijn tal van kruiden die affiniteit hebben met het hart en verhoogde bloeddruk. De natuurgeneeskundige kijkt welk kruid specifiek bij jouw klacht(en) past. Er bestaan kruiden die kunnen ondersteunen in het verlagen van cholesterol, maar deze werken vrijwel niet op zichzelf staand. Het verlagen van het cholesterol is dan in combinatie met het verbeteren van de gezondheid en is ook geen doel an sich.
Afspraak maken
Wil je samen aan de slag? Maak dan een afspraak.