tNatuurgeneeskunde is geen beschermde titel en mag door iedereen gebruikt worden. In de basis zou je verwachten dat het een geneeskunde is die gefocust is op genezen door middel van de natuur. In de praktijk blijkt dit een hele brede basis voor van alles wat hier onder kan vallen. Zo valt acupunctuur, homeopathie, orthomoleculaire therapie en osteopatie onder andere ook onder natuurgeneeskunde.
Dit maakt het eigenlijk wel verwarrend, want wat is nu dan precies natuurgeneeskunde? In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde inhoud en hoe ik het toepas in mijn praktijk.
Binnen de natuurgeneeskunde gaan we uit van het zelfgenezend vermogen van de mens. Dat betekent dat we het met natuurlijke middelen stimuleren om gezonder te reageren/te worden, waardoor een bepaalde klacht/zieke toestand niet langer nodig is om het systeem in balans te houden.
Wat hierbij ook belangrijk is, is dat lichaam en geest één geheel zijn. Je kunt onderdelen van ons niet van elkaar scheiden. Klachten op lichamelijk gebied, kunnen hun oorsprong vinden in een mentaal of emotioneel probleem en vice versa. Denk bijvoorbeeld een het hebben van buikpijn en diarree wanneer je zenuwachtig bent.
In de reguliere geneeskunde wordt ziekte neergezet als iets slechts, iets wat we moeten bestrijden. In de natuurgeneeskunde zien we ziekte als een poging tot gezondheid. We zijn uit balans geraakt en door middel van een ongemak probeert ons lichaam ons iets duidelijk te maken. Ziek zijn zet het zelfgenezend vermogen aan. Hoe dan, vraag je je misschien af? Heb je wel eens een ontsteking gezien of gehad? Een ontsteking ziet er eigenlijk altijd opgezet/dik en rood uit, voelt warm/heet aan en doet pijn. Ondanks dat het erg ongemakkelijk kan zijn, heeft het voor het lichaam een gezond effect. Door de kenmerken van een ontsteking, wordt het immuunsysteem aangezet om harder te werken en meer witte bloedcellen naar het aangedane gebied te sturen. Deze witte bloedcellen zijn in staat om bijvoorbeeld bacteriën of virussen uit te schakelen en beschermen ons op deze manier voor indringers van buiten af. Heb je er ooit bij stil gestaan dat ons lichaam zo’n slimme manier heeft ontwikkeld om ons te beschermen? Soms gaat zo’n ontsteking gepaard met dat we ons niet helemaal lekker voelen en misschien zelfs wel met koorts. Ook koorts zorgt ervoor dat witte bloedcellen en de rest van ons immuunsysteem beter hun functie kunnen volbrengen, uiteindelijk zorgt het er dus voor dat je minder lang ziek bent. Terug naar de kern: ziekte, waaronder een ontsteking, brengt ons op den duur eigenlijk meer gezondheid. Helaas voor ons is het niet altijd leuk om ziek te zijn, gelukkig kan je je met natuurlijke middelen ook snel weer beter voelen.
Gezondheid is dan het ontbreken van klacht(en)/ziekte(n), maar gaat nog een stukje verder. We willen ons namelijk ook lekker in ons vel voelen en genoeg energie hebben om onze dagelijkse bezigheden te volbrengen. Daarnaast is het ook belangrijk dat we effectief kunnen reageren op prikkels buiten ons, zonder dat we hierbij uit balans raken. Bijvoorbeeld: je baas spreekt je ergens op aan. Eerder zou dit je raken, maar nu zie je welk deel hiervan nog iets van jou vraagt en welk deel van de baas is. Je kan hier op een rustige manier mee om gaan, zonder dat het je van je stuk brengt.
Daarnaast gaat de natuurgeneeskunde er vanuit dat het leven bestaat uit voedingsstoffen opnemen uit de omgeving en afvalstoffen weer terug afgeven. Ik leg dit zelf altijd uit aan de hand van ademen: we ademen ‘lucht’ in. Hieruit vormt zuurstof een voedingsstof voor ons. Het restproduct waar we niets mee kunnen, wat ons niet voedt; koolstofdioxide, ademen we weer uit. Koolstofdioxide is in dit verhaal onze afvalstof. Zo gaat dat met alle lichaamsprocessen. We halen stoffen binnen die ons lichaam voeden en hierbij ontstaan restproducten die we niet kunnen gebruiken en die we uitscheiden als afvalstof. Wanneer in het lichaam afvalstoffen niet goed (genoeg) uitgescheiden kunnen worden of wanneer we onvoldoende voedingsstoffen tot ons kunnen nemen, ontstaan klachten. Tijdens de anamnese kijken we hoe deze lichaamsprocessen van ‘voeding’ verteren, opnemen en afvalstoffen uitscheiden bij jou verlopen en of daar nog winst te behalen valt. Afvalstoffen uitscheiden gebeurd door de ‘uitscheidingsorganen’: spijsvertering, lever, nieren, longen, huid en geslachtsorganen.
De behandeling start altijd met een anamnese. Dit duurt +- 90/110 minuten. We gaan in op jouw klacht(en) en hulpvraag. Waar wil je graag van af en waar wil je graag naar toe? Dit kan bijvoorbeeld zijn: help me van mijn obstipatie af, zodat ik weer goed naar de wc kan en geen buikpijn meer heb. Je kan hierbij ook meerdere klachten bespreken. Bijvoorbeeld obstipatie en pijnlijke gewrichten of eczeem, buikpijn en menstruatieklachten.
Daarnaast bespreken we als het ware jouw tijdslijn door het leven. Had je bijvoorbeeld als kind eczeem en nu hooikoorts, dan bespreken we dit. Hoe is jouw gezondheid door de jaren heen veranderd? Wordt je nog ziek met koorts, zoals bijvoorbeeld bij griep?
Ook bespreken we mentaal-emotionele zaken. Hoe was je jeugd? Hoe ging het er thuis aan toe? Heb je bepaalde dingen meegemaakt? Hoe heb je dit ervaren/hoe ben je hiermee om gegaan?
Op basis van de anamnese schrijf ik een behandelplan. Ik beoordeel hoe goed jouw orgaansystemen in staat zijn om voeding te verteren, op te nemen en uit te scheiden. Dit doe ik op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau. De spijsvertering geeft bijvoorbeeld informatie over hoe lang jij nodig hebt om dingen te verteren en los te laten, bijvoorbeeld wanneer je veel piekert of moeilijk in slaap valt. De lever geeft informatie over hoe jij om gaat met irritatie/boosheid en het aangeven van je grenzen, etc. Op basis van deze ‘natuurgeneeskundige diagnose’, maak ik een selectie van kruiden. Deze kruiden gaan de werking van jouw orgaansystemen beinvloeden én kies ik op basis van jouw klachten, bijvoorbeeld een kruid die op obstipatie werkt als jij obstipatie hebt.
Je krijgt de kruiden thuisgestuurd in een flesje en kan deze dan in gaan nemen. Er staat op hoeveel druppels je hiervan neemt, 3x per dag, een half uur voor de maaltijd. Kruiden hebben geen bijwerkingen. Wel is het mogelijk dat je wat gevoelig kan reageren. Als dit gebeurt, stellen we de hoeveelheid druppels die je per keer neemt bij.
Het zelfgenezend vermogen wordt aangezet door de kruiden. Als gevolg hiervan gaan je orgaansystemen beter werken, waardoor je klachten verbeteren en op den duur verdwijnen.
Als vuistregel stel ik: 3 maanden + één maand voor ieder jaar dat je de klacht hebt. Stel jij hebt al 5 jaar last van obstipatie, dan duurt de behandeling +- 8 maanden. Genezing gaat vaak geleidelijk, dus je mag in deze tijd ook een geleidelijke verbetering verwachten.
Tijdens de vervolgconsulten evalueren we hoe het met je gaat. Hoe gaat het met je klacht(en)? Welke verschillen heb je gemerkt? Ook ga ik vragen stellen met betrekking tot de orgaansystemen, om te kijken of deze beter gaan werken. Dit kan zijn over hoe je ontlasting eruit ziet, maar kan ook gaan over hoe je slaapt, hoe het gaat met piekeren als je dit deed of grenzen aangeven als je het moeilijk vindt om nee te zeggen. Onderdeel van de behandeling is dan ook vaak een stukje coaching, zodat je hier ook anders mee om kunt leren gaan.
In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…
In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…
In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…
In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen…
In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…
In deze blog leer je hoe je uit conflictsituaties stapt met de winnaarsdriehoek door je…