Tips bij gezondheidsklachten

Tips bij koude handen/voeten en verminderde doorbloeding

In de winter hebben we het overwegend kouder. Sommige mensen hebben last van winterhanden of wintertenen, waarbij de handen of voeten erg koud aan kunnen voelen. Dit kan zelfs resulteren in de diagnose fenomeen van Raynaud. Waarbij de vingers of tenen koud aan kunnen voelen, gevoelloos worden, van wit naar paars en rood verkleuren of zelfs gaan tintelen. Dit is vaak het gevolg van een minder goede doorbloeding. Heb jij vaak last van koude handen/voeten en verminderde doorbloeding? In dit artikel bespreken we een aantal tips om je doorbloeding te stimuleren.

 

Hydrotherapie

Deze doorbloeding kunnen we stimuleren door onder andere hydrotherapie (watertherapie). Dit doen we met zogeheten wisselbaden of wisseldouches, waarbij we door middel van het spelen met de temperatuur van het water onze bloedvaten stimuleren om samen te trekken en te verwijden. Door deze samentrekkende en verwijdende beweging actief te stimuleren, helpen we onze bloedvaten om meer de natuurlijke bewegingen uit te voeren. Dit resulteert in een verbeterde doorbloeding en als gevolg hiervan kunnen onze koude handen en voeten verminderen.

Er zijn twee manieren van toepassen. Kijk wat het beste bij jouw situatie past. Algemeen belangrijk is dat deze toepassingen gedaan worden in een warme ruimte en je moet zelf ook warm zijn. Frisse lucht is belangrijk, maar geen tocht of dat de ruimte afkoelt qua temperatuur. Niet op nuchtere maag of een uur na de hoofdmaaltijd. Ook goed door ademhalen is belangrijk. Koud water moet gelezen worden als 16 tot 25 graden. De temperatuur van het water kan kouder gemaakt worden naarmate je de therapie vaker uitvoert. Warm water moet gelezen worden als 36-37 graden.

 

Wissel voetbad

  1. Neem twee emmers of afwasteiltjes. Zorg in ieder geval dat de voeten voldoende ruim in de emmers of wasteiltjes passen. Vul de ene emmer met koud water (16-25 graden) en de andere met warm water (36-37 graden).
  2. Begin met 2 tot 5 minuten in het warme water tot de voeten en kuiten warm aanvoelen.
  3. Vervolgens ga je 10 tot 30 seconden in het koude water.
  4. Deze wisseling +- 5 maal herhalen en eindigen met de voeten in het koude water.
  5. Wikkel dan de voeten en kuiten in een grote badhanddoek en voel het effect van de toepassing na.

Deze toepassing mag niet gedaan worden bij mensen met spataderen, flebitis (aderontsteking) of blaasontsteking.

Wissel douches

Deze therapie kan het beste gedaan worden aan het einde van de douchebeurt. Zorg dat je niet te warm (36-37 graden) doucht en zorg dat je goed warm bent voor je aan deze therapie begint.

  1. Ga onder de straal vandaan en zet het water koud (16-25 graden). Pak dan de douchekop en ga via de rechterkant van de voet langs de buitenkant van het been tot aan de knie, over de knie en het scheenbeen naar de binnenkant van het onderbeen, terug naar de rechterhiel. Links op dezelfde wijze van de buitenkant naar de binnenkant.
  2. Herhaal dit dan met warm en daarna nogmaals met koud.

Met klachten zoals spataderen, flebitis (aderontsteking), blaasontsteking of hartaandoeningen is het raadzaam om niet te koud te beginnen en langzaam aan de temperatuur te verlagen.

 

Twijfel je over of deze therapie geschikt is in jouw situatie, neem dan contact op of overleg met je (huis)arts. Luister ook goed naar je eigen grenzen. Is het water te koud, begin dan met warmer water.

Wil je graag van je koude handen, koude voeten of slechte doorbloeding af? Neem dan contact met me op en dan gaan we samen aan de slag!

Veel succes!

Kimberly Antens.

Delen
Gepubliceerd door:
Kimberly Antens

Recente artikelen

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…

4 weken geleden

Wat is homeopathie?

In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Wat is natuurgeneeskunde?

In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Geroosterde zoete aardappelsoep

In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…

2 maanden geleden

De leerstijlen van Kolb

In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen…

3 maanden geleden

De dramadriehoek

In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…

3 maanden geleden