Het seizoen is nu echt begonnen.. De pollen vliegen door de lucht en in mijn omgeving hoor ik iedereen klagen over hooikoorts. Jeukende ogen, volle neuzen en de eeuwige niesbuien. Wist jij dat hooikoorts een overgevoeligheidsreactie is? Er worden onterechte reacties van het afweersysteem/immuunsysteem afgegeven op een in wezen onschadelijke stof. Dit kunnen allerlei verschillende soorten grassen, bomen en planten zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor meerdere verschillende soorten pollen. Nu wil jij zeker weten wat je hier aan kan doen?
Klachten verlichting
De tip beschreven in dit artikel gaat je niet helpen om van je hooikoorts af te komen, maar hij gaat je wel helpen in het verlichten van je klacht(en). Wil jij van je hooikoorts af? Neem dan contact met me op en dan gaan we samen aan de slag!
Tips
Voor jeukende ogen adviseer ik vaak het dragen van een (zonne)bril. Dit houdt een deel van de pollen uit de buurt van de ogen, waardoor een reactie van de ogen verlaagd wordt. Zijn je ogen al geirriteerd? Een koud washandje op de ogen of wat lenzenvloeistof in de ogen druppelen kan verlichting bieden. De neusspoeling die ik hier onder uitleg, helpt vooral bij een volle en verstopte neus. De toepassing adviseer ik daarom bij zowel hooikoorts als verkoudheid. De tekst is geschreven alsof je de therapie gaat toepassen bij jezelf, maar kan je natuurlijk ook prima toepassen op je kind, partner of ouder. Veel succes!
Zelfgenezend vermogen
In de natuurgeneeskunde proberen we het lichaam te ondersteunen in wat het zelf aangeeft. Daarom is bij verstopte holtes, die onder andere bij verkoudheidsklachten en hooikoorts kunnen ontstaan, de neusspoeling belangrijk. Deze kan dagelijks worden toegepast. Vooral ’s avonds kan het prettig zijn om een ‘lege’ neus te hebben voor het slapen gaan. Even alle pollen die in de loop van de dag in de neus zijn gaan zitten, eruit te spoelen. Na de neusspoeling kan de neus ook nog wat nalekken. Je kan er ook voor kiezen om tussendoor nog te spoelen, als je het gevoel hebt dat er weer veel pollen in de neus aanwezig zijn. Het belangrijkste is dat het spoelen een prettig en opgelucht gevoel geeft. De neusspoeling hoort pijnvrij te zijn.
Stappenplan
1. Los een afgestreken eetlepel (zee)zout op in een liter lauwwarm water.
2. Neem een plantengieter met een lange tuit (let erop dat je de randjes van de gieter glad vijlt, anders kunnen de randjes pijn doen aan je neus of je neusslijmvlies beschadigen en bijvoorbeeld een bloedneus veroorzaken) en giet minimaal 250 ml. van de zoutoplossing in de gieter. Je kan ook gebruik maken van de ‘Rhino horn’, die speciaal gemaakt is voor de neusspoeling.
3. Ga met je hoofd scheef boven een wastafel hangen, zodat je oor naar beneden wijst. Duw het onderste neusgat dicht en steek de tuit van de gieter in het bovenste neusgat. Giet, terwijl je rustig een beetje mee inademt, het zoute water in het bovenste neusgat. Het is niet belangrijk hoeveel water er per keer de neus binnen loopt. Snuif het water niet met kracht mee op en spuit het ook niet (met bijvoorbeeld een pipetje) naar binnen, maar laat het water rustig zijn eigen weg zoeken. Waarom is dit belangrijk, vraag je je misschien af? Misschien heb je zelfs wel het advies gelezen om het juist op te snuiven en niet uit te snuiten? Vroeger, toen we nog niet zo geëvolueerd waren, liepen we op 4 poten/voeten. Onze holtes hadden toen via onze neus een directe uitgang naar buiten. Nu wij staan, is er een soort bochtje ontstaan. Hierdoor kan het zijn dat er een laagje in onze holtes blijft staan, die we er niet zo makkelijk zelf uit krijgen. Dit kan eigenlijk pas bij dat zogenaamde, op 4 voeten/poten lopen. Wanneer je de zoutoplossing opsnuift, is de kans dat er een laagje in je holtes blijft staan groter. Met ook mogelijk een grotere kans op infectie. Wanneer je de zoutoplossing zachtjes je neus in laat lopen, heeft het de kans om op te lossen met het snot wat in je holtes ‘staat’. Als je hieronder verder leest, is het de bedoeling dat je de oplossing ook weer uit snuit (met kracht). Hierdoor is het mogelijk om je holtes op den duur echt leeg te krijgen.
4. Als je voelt dat het water bijna in je keel loopt, haal je de gieter weg en snuit je het water uit door je neus in de wastafel. Deze beweging naar buiten is heel belangrijk, omdat je daarmee de neus reinigt. Dit proces van gieten en snuiten herhaal je steeds tot de 250 ml op is.
5. Daarna draai je je hoofd om en doe je hetzelfde met het andere neusgat (ook weer 250 ml).
Je moet direct na het neusspoelen voelen dat je meer lucht krijgt. Als je neus juist extra gaat prikkelen heb je teveel of te weinig zout gebruikt. Je mag dan zelf spelen met de hoeveelheid zout die je gebruikt.
Twijfel je over je toestand? Neem dan contact op voor overleg of bel de huisarts!
Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op!
Veel succes,
Kimberly Antens.