Tips bij gezondheidsklachten

Tip bij (brand)wonden

Een paar weken geleden kwam mijn vader naar me toe en liet een (brand)wond op zijn onderarm zien. Opgelopen op het werk met een onhandigheidje. Je zag dat de (brand)wond al een beetje aan het genezen was, maar er zat een rode rand om de (brand)wond heen. Ik vroeg mijn vader of het pijn deed, warm aanvoelde en of het gezwollen was. Hij liet me kijken en mijn pathologie lessen rondom ontsteking kwamen weer omhoog.

 

Is er een ontsteking?

Is er sprake van:

  • rubor (=roodheid)? Ja
  • tumor (=zwelling)? De arm lijkt dikker dan de andere, dus ja
  • calor (=warmte)? Het voelt inderdaad wat warmer aan ten opzichte van de rest van de arm en de andere arm
  • dolor (=pijn)? Dat valt mee zegt mijn vader
  • functio laesa (=functieverlies)? Niet echt

3 van de 5 punten scoren sowieso. Hmm, dat lijkt toch wel op een ontsteking dan. Dat willen we niet. We willen dat de (brand)wond goed geneest en niet geinfecteerd raakt door het een of het ander. Ik raak niet in paniek raak van een ontsteking: het is eigenlijk een doodgewone fysieke reactie op weefselbeschadiging, geen teken van ziekte of zwakte, pas als deze te lang duurt of buiten proporties is. Toch vertelde mijn onderbuik gevoel me dat ik deze wond toch maar wel het beste kon gaan ondersteunen.

Tijd om mijn kruiden erbij te pakken om de boel eens goed te ontsmetten ter ondersteuning. Ik gaf mijn vader een flesje tinctuur: Calendula officinalis (goudsbloem) met Symphytum officinale (smeerwortel). Beide werken ontsmettend, waardoor bacteriën of andere pathogenen dood gaan. Dit komt door de etherische oliën in de kruiden. En door hun ontsmettende werking, hebben ze ook een ontstekingsremmend effect. Daarnaast werken ze allebei op de wondgenezing. Twee vliegen in één klap dus. Ik adviseerde mijn vader om wat tinctuur op een wattenschijfje te druppelen en dit op de (brand)wond te deppen (dit kon omdat de brandwond al dicht was, dit doe je niet op open wondjes natuurlijk). Ook nam hij de tinctuur in, om zo ook van binnenuit het ontstekingsproces te ondersteunen. En op de (brand)wond zelf liet ik hem Calendula officinalis (goudsbloem) zalf smeren.

Het resultaat

Na twee dagen was de ontsteking weg, na een week in totaal zag de (brand)wond er nog uit zoals op de foto. Natuurlijk was ik weer vergeten om tussendoor foto’s te nemen vanaf het begin…..

Heb jij, je kind of partner wondjes die je zou willen ondersteunen (ik zou zelf niet meteen op ieder wondje wat smeren namelijk, maak zelf een goede inschatting) dan kan dit heel goed met Calendula zalf. Het werkt naast bovenstaande ook goed om littekens te voorkomen of minder zichtbaar te maken. In het geval van een ontsteking, mag je me altijd even bellen, dan kijk ik met je mee of je het ook kan ondersteunen met Calendula en Symphytum tinctuur of dat je beter wat anders kan doen. Twijfel je om een andere reden, neem dan ook contact op of overleg met je (huis)arts.

Veel succes! Laat je even weten of de tip je geholpen heeft?

Kimberly Antens.

Delen
Gepubliceerd door:
Kimberly Antens

Recente artikelen

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…

4 weken geleden

Wat is homeopathie?

In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Wat is natuurgeneeskunde?

In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Geroosterde zoete aardappelsoep

In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…

2 maanden geleden

De leerstijlen van Kolb

In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen…

3 maanden geleden

De dramadriehoek

In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…

3 maanden geleden