Reflecteren doe je zo

De leerstijlen van Kolb

Waarvoor gebruik je de leerstijlen van Kolb?

Deze leerstijlen hebben mij tijdens mijn studies en therapeutische vaardigheden geholpen om mezelf beter te leren kennen. Hierdoor weet ik beter hoe ik leer, welke manieren daardoor beter bij mij passen en kan ik ze ook meer gebruiken in zelfreflecties. Ze zorgen er namelijk voor dat ik mijn eigen gedrag beter begrijp. Ik hoop dat deze leerstijlen jou ook mogen ondersteunen in jouw zelfreflectieproces.

Voor wie bekend is met de 4 natuurkwaliteiten of mijn uitleg hiervan, zal ze hoogstwaarschijnlijk in de leerstijlen herkennen. Ben je hier niet bekend mee, dan is dat verder geen probleem in het begrijpen van dit model.

Er zijn eigenlijk twee assen. De actieve leerstijl is meer gericht op het praktisch leren en zelf uitvoeren van de actie. Bij de reflectieve leerstijl observeer je meer, dan kijk je bijvoorbeeld met iemand anders mee. Als je liever leert volgens concrete ervaringen, dan voel je liever zelf of probeer je je in te leven. Bij de abstracte leerstijl ga je meer mogelijke scenario’s visualiseren en analyseren.

Je hebt als het ware een eigen vertrekpunt, jouw basis/wortel. Om iets volledig te begrijpen en doorzien, zou je eigenlijk alle leerstijlen moeten doorlopen. Iedere combinatie van de twee assen, reflecteert een bepaalde leerstijl.

De doener, de dromer, de denker en de beslisser

  • Doener: dit is een combinatie van de actieve leerstijl en concrete ervaringen. De doeners zijn praktisch ingesteld. Ze willen zelf ervaren en proberen graag dingen uit, zodat ze hiervan leren en begrijpen. Ze leren daarom het beste door on-the-job training en trial&error. Bovendien voelen doeners vaak zelf hoe iets werkt door te experimenteren en doen. Dit vormt vaak de eerste stap van de leerstijlen van Kolb. Doeners kunnen soms ongeduldig overkomen wanneer ze te veel op actie gericht zijn.
  • Dromer: dit is een combinatie van de reflectieve leerstijl en concrete ervaringen. Dromers gebruiken hun verbeelding om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Oorzaken, verklaringen en mogelijkheden passeren de revue, waarbij ze vaak antwoorden koppelen aan eigen ervaringen en/of kennis. Dromers hebben de neiging veel obstakels en mogelijkheden te zien, waardoor het lang kan duren voordat ze een beslissing nemen.
  • Denker: dit is een combinatie van de reflectieve leerstijl en abstracte leerstijl. De denker leert het meest uit observatie en analyse. Ze bekijken situaties en problemen vanuit verschillende kanten en komen vervolgens tot rationele conclusies. Met een voorkeur voor structuur zijn ze goed in het uitwerken van theoretische modellen en theorieën. Ze leren het beste uit handleidingen, colleges en dergelijke. De denkers hebben, net als de dromers, de neiging om lang nodig te hebben om alle feiten en theorieën op een rijtje te hebben, wat het beslissingsproces vertraagt.
  • Beslisser: dit is een combinatie van de actieve leerstijl en abstracte leerstijl. Deze stap komt vaak als laatste. De beslisser zoekt verbanden tussen theorie en praktijk en richt zich op zowel theoretische als praktische aspecten. Ze werken vaak vanuit schema’s, checklists en stappenplannen en leren het beste door naar de praktijk te kijken en hier lessen uit te trekken. Beslissers stellen zichzelf ook vaak praktische vragen zoals ‘Wat heb ik hier aan?’ en ‘Wat kan ik hiermee?’. Ze komen graag in actie om de opdracht uit te voeren. Net als de doeners kunnen beslissers wat ongeduldig zijn en te veel gefocust zijn op de actie.

Hulp nodig?

Wil jij jezelf in de basis beter leren kennen, omdat je jezelf wat bent kwijt geraakt? Ik begeleid je graag op je pad. Laten we kennismaken om te zien wat ik voor jou kan betekenen.

Delen
Gepubliceerd door:
Kimberly Antens

Recente artikelen

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…

4 weken geleden

Wat is homeopathie?

In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Wat is natuurgeneeskunde?

In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Geroosterde zoete aardappelsoep

In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…

2 maanden geleden

De dramadriehoek

In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…

3 maanden geleden

De winnaarsdriehoek

In deze blog leer je hoe je uit conflictsituaties stapt met de winnaarsdriehoek door je…

3 maanden geleden