Natuurgeneeskunde & Homeopathie

Natuurgeneeskunde vs homeopathie

Wat is het verschil tussen natuurgeneeskunde en homeopathie en hoe maak je een keuze?

Wanneer jij in mijn praktijk komt, mag jij zelf de keuze maken of je graag behandeld wilt worden met Natuurgeneeskunde of Klassieke homeopathie. In bijna alle gevallen maakt het mij namelijk niet zo veel uit. Het is voor mij belangrijker dat jij een keuze maakt voor een behandelmethode die het beste past bij jouw leven en situatie. Om meer te kunnen ondersteunen in de keuze met een naslagwerkje, schreef ik dit artikel.

Wat houdt natuurgeneeskunde in?

De natuurgeneeskunde gaat er vanuit dat er voeding of indrukken het systeem binnen komen. Deze worden dan verwerkt. Wat hiervan gebruikt kan worden, wordt in het systeem opgenomen. Wat niet gebruikt kan worden, zogenoemde afvalstoffen, worden uitgescheiden. Dit uitscheiden kan door bijvoorbeeld uitademen, ontlasten, urineren en zweten. Wanneer ergens in deze processen van input- verwerking- output iets mis gaat, wordt het systeem belast en dit geeft klachten.

De primaire organen die een rol spelen in dit proces zijn de spijsvertering, luchtwegen, lever en nieren. Secundair ondersteunen de huid en geslachtsorganen ook. Volgens de theorie zouden alle andere stelsel in ons lichaam belast kunnen raken, doordat er iets met de primaire en/of secundaire misgaat. Stel dat het hormoonstelsel niet goed werkt, zou het kunnen dat dit komt, omdat de lever het zwaar heeft in het systeem. Er wordt hier een onderscheid gemaakt tussen een belast of een zwak uitscheidingsorgaan. Een belast orgaan mag gereinigd worden en een zwak moet eerst ondersteund worden. Wanneer het orgaan goed werkt, wordt het sterk genoemd.

Binnen de behandeling kijk ik dan ook hoe het met de uitscheidingsorganen gesteld is en zet ik ze aan het werk. Ik ondersteun ze waar zwak, reinig ze waar ze belast zijn en reinig het lichaam extra over het orgaan wat sterk is. Hierdoor wordt je algemeen gezonder, versterken je organen en verdwijnen op den duur je klacht(en). Vuistregel hierbij is dat het 3 maanden duurt + een maand voor ieder jaar dat je de klacht hebt. Stel: je hebt eczeem voor 3 jaar, dan duurt het 3 maanden+ 3 maanden = 6 maanden voor je klacht ongeveer verholpen is.

Natuurgeneeskundige behandeling bestaat uit kruiden, welke allemaal een eigen functie hebben en ieder op hun eigen manier ondersteunend of reinigend werken op een bepaald orgaan. Daarnaast hebben veel kruiden ook een bepaalde beweging in zich. Dit kan zijn het meer activeren, dan wel tot rust brengen van jou als persoon. Meer naar het gevoel brengen of meer tot rede en verstand brengen van jou als persoon. Afhankelijk van wat ik nodig acht voor jou, maak ik op basis van jou persoonlijk een kruidenkeuze.

Wat houdt homeopathie in?

Homeopathie gaat uit van het ‘simila similibus curentur’ principe. Letterlijk betekend dit het gelijke met het gelijkende genezen. Hahnemann kwam erachter dat een bepaald middel malaria achtige symptomen gaf bij gezonde mensen. Wanneer hij het echter gaf aan iemand met malaria achtige symptomen, werkte dit genezend. Zo is hij steeds meer middelen gaan testen. Binnen de klassieke homeopathie geven we het middel wat bij gezonde mensen dezelfde klachten oproept, zodat dit bij “zieke” mensen de klachten kan verminderen/doen verdwijnen.

Belangrijk hierbij is om zoveel mogelijk specifieke informatie te hebben van een klacht. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn hebben, maar hoe die hoofdpijn tot uiting komt is juist van belang. Bij de een zal de hoofdpijn meer in de ochtend voorkomen, bij de ander meer in de avond. Bij de een zit deze hoofdpijn op de zijkanten van het hoofd/bij de slapen en bij de ander komt de hoofdpijn vanuit de nek over het hoofd heen. Bij de een is deze bonkend en bij de ander stekend. Al deze informatie is van belang om het juiste homeopathisch middel te vinden.

Bij homeopathie wordt ook een stuk van de persoonlijkheid meegenomen. Is iemand bijvoorbeeld heel rusteloos, heel geordend of juist heel slordig/chaotisch. Is iemand heel empathisch en meegaand of juist meer star en vind diegene verandering heel moeilijk? Al deze specifieke persoon afhankelijke informatie is belangrijk.

Wat zijn verschillen en overeenkomsten?

Nu je weet hoe natuurgeneeskunde en homeopathie werkt is het tijd om ze te gaan vergelijken. Ik zet het overzichtelijk voor je in een tabel.

 

Natuurgeneeskunde

Homeopathie

Uitleg

Werking

Kruiden:

· Versterken zwak orgaan

· Reinigen belast orgaan

· Het lichaam reinigen over
sterk orgaan

· Juiste beweging voor de hele mens

Eén middel wat de hele persoon dekt

Beide methoden zijn even effectief. Het is niet zo dat de een sneller of beter werkt dan de ander. Het beste werkt wat het beste bij jou als persoon past

Hoe vaak

3x per dag een half uur voor de maaltijd

Éénmalig tot maximaal één keer per dag. Tijdens acute ziekte (bijv. blaasontsteking) eventueel enkele keren per dag

Sommige mensen vinden het prettig om meerdere keren per dag iets in te nemen, waarbij andere mensen dit heel lastig vinden. Maak de keuze die het beste bij jou en je leven past

Inname

Druppeltjes opgelost in een beetje water, soms in de vorm van kruidenthee

Melksuiker korreltjes bespoten met het homeopathisch middel, eventueel opgelost in water

 

Smaak

Kan wat vies smaken, maar neem je vaak maar één slok oplossing van. Kruidenthee kan verschelen van smaak, de een zal lekkerder smaken dan de ander

Smaakt zoet, meeste mensen vinden dit lekker/niet vies

 

Bijwerkingen

Vrijwel niet

De klachten kunnen na middel inname tijdelijk verergeren

 

Gebruiksaanwijzing

Geen gebruiksaanwijzing. Wel algemene gezondheidsadviezen, zoals bijv. niet te veel koffie en cola (caffeine), voorzichtig met (veel) suiker, niet/minder roken, geen/minder alcohol, etc

Na inname van het middel is het verstandig om gedurende x periode koffie, caffeine, pepermunt, menthol (tandpasta, kauwgom, smint), roken, scherpe kruiden en sterke geuren te vermijden

 

Kosten

+- € 30,- per 6 weken (bij pakketafname is dit inbegrepen)

€ 10,- per keer (bij pakketafname is dit inbegrepen)

 

Keuze maken

Zoals ik al aangaf, mag jij vrijwel in alle gevallen zelf kiezen waarmee je behandeld wilt worden. Ik kan je helpen bij het maken van een keuze voor jouw persoonlijke situatie, wanneer je dit prettig vindt. Als je nog vragen hebt hoor ik het altijd graag. Hopelijk heeft bovenstaande uitleg je kunnen helpen bij het maken van je keuze. Ik zie je graag in mijn praktijk! Twijfel je nog? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan.

Delen
Gepubliceerd door:
Kimberly Antens

Recente artikelen

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…

4 weken geleden

Wat is homeopathie?

In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Wat is natuurgeneeskunde?

In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Geroosterde zoete aardappelsoep

In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…

2 maanden geleden

De leerstijlen van Kolb

In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen…

3 maanden geleden

De dramadriehoek

In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…

3 maanden geleden