Menstruatie, hormonen & zwangerschap

Hormoonvrije anticonceptie: Daucus carota

Ik ken meerdere vrouwen die negatieve ervaringen hebben gehad met hormonale anticonceptie. Het leek me een goed idee om hier wat dieper op in te gaan. Het lijkt tegenwoordig heel normaal dat veel vrouwen, inclusief menstruerende tieners met menstruatieklachten, de anticonceptiepil voorgeschreven krijgen van hun huisarts. Ze blijven de pil slikken totdat ze stoppen om zwanger te worden en beginnen opnieuw wanneer hun kinderwens voorbij is. Het lijkt bijna een nieuwe vorm van normaal. Er zijn echter ook andere vormen van (hormonale) anticonceptie die steeds populairder worden. Een van de weinige hormoonvrije anticonceptiemiddelen is de koperspiraal.

 

Hormonale anticonceptie

Tot nu toe konden we in onze samenleving vrijwel niet openlijk praten over de klachten die kunnen ontstaan door het langdurig en veelvuldig gebruik van hormonale anticonceptie. Veel vrouwen ervaren problemen met de anticonceptiepil of andere vormen van anticonceptie.

 

Bijwerkingen anticonceptiepil

Eindelijk is er ook aandacht voor de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Eindelijk kunnen deze vrouwen serieus genomen en gehoord worden. Eindelijk krijgen ze een ander antwoord dan “mevrouw, het zit tussen uw oren”. Het raakt me diep wanneer mijn klanten, of klanten van collega’s, vertellen hoe beperkt ze zich voelden tijdens het gebruik van de anticonceptiepil. Het maakt me bewust van hoeveel invloed deze hormonen kunnen hebben op iemands leven, wanneer ze niet de eigen hormoonlevels zijn. Het herinnert me aan het verschil dat ik zelf heb ervaren toen ik 6 jaar geleden besloot te stoppen met de anticonceptiepil. Enkele klachten die ik heb gehoord zijn: verminderd libido, gebrekkige seksuele ontwikkeling, minder plezier tijdens seks, problemen met voldoende vochtigheid, vaginisme en een verminderd gevoel van vrouwelijkheid.

 

Alternatieven voor hormonale anticonceptie

Maar wat zijn nu de alternatieven? Helaas zijn er weinig hormoonvrije anticonceptiemiddelen, naast de koperspiraal. Wat de natuurgeneeskunde echter wel biedt, is Daucus carota (wilde peen).

 

Daucus carota- Wilde peen

Daucus carota is van nature een hormoonvrij anticonceptiemiddel. Wanneer ingenomen, zorgt het ervoor dat het baarmoederslijmvlies glad wordt, waardoor een mogelijk bevruchte eicel niet kan innestelen en door het lichaam afgebroken wordt.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek (zie bronnen onderaan) blijkt dat Daucus carota 94% betrouwbaar is. De vrouwen die meededen aan het onderzoek, werden gevraagd een dagboek bij te houden met het moment van de ovulatie, menstruatie, wanneer ze seks hadden en op welke momenten ze Daucus carota innamen. De instructies waren om Daucus carota meteen na de seks in te nemen (15 druppels van het zaad en 15 druppels van de vrucht), 3 maal, met 8 uur tussen de innames in. In zowel het onderzoek als in het boek Plantengeneeskunde van Renée Koenders, wordt beschreven dat Daucus carota alleen goed werkt als de vrouw een regelmatige cyclus heeft en haar lichaam goed kent. Zo weet zij bijvoorbeeld wanneer ze haar ovulatie heeft en dus vruchtbaar is. Daucus carota wordt vaak gecombineerd met een methode om de vruchtbaarheid te meten (zoals Donna of Billingsmethode) en de kosmobiologische cyclus. Contra- indicaties die ook in dit onderzoek naar voor komen, zijn: onregelmatige cyclus, binnen 3 maanden na hormonale anticonceptie (vanwege de nog veranderende cyclus) of zeer vruchtbare vrouwen. In deze gevallen wordt geadviseerd Daucus carota te combineren met andere anticonceptiemethoden, zoals bijvoorbeeld het condoom. De menstruatiecyclus van de vrouw omvat 28 dagen. De 1e dag van de menstruatiecyclus, start op de 1e dag van de menstruatie. De ovulatie is doorgaans op dag 14 tot dag 16. Dit moment kan dus per vrouw verschillen, waardoor het extra belangrijk is om als vrouw zijnde je lichaam goed te kennen. Tijdens de ovulatie is de vrouw vruchtbaar en is de mogelijkheid op een bevruchting van de eicel het grootst. De ovulatie en daarmee de vruchtbare periode, duurt zo’n 24 uur. Het sperma, met de zaadcellen die bij de ejaculatie (zaadlozing) van de man hoog in de vagina gedeponeerd worden, kunnen doorgaans 4 tot 6 dagen overleven. Het advies is dan ook om Daucus carota in ieder geval rond de vruchtbare periode te gebruiken. Het liefst enkel op de dag van ovulatie, maar wanneer deze wat wisselt is de paar dagen rond de ovulatie ook oké.

Helaas voor ons, is Daucus carota niet makkelijk te bestellen. Renée Koenders en ik hebben alleen in Hawaii een leverancier kunnen vinden, maar deze leverancier heeft alleen de zaden van Daucus carota in het tinctuur en niet de vruchten. Er is onbekend of enkel de zaden ook zorgen voor dezelfde bescherming. Ik blijf zoeken naar leveranciers die zowel zaden als vruchten kunnen leveren.

Heb je vragen over deze vorm van anticonceptie. Neem dan contact met me op!

Leverancier: Hawaii Pharm, https://www.hawaiipharm.com/wild-carrot-alc-extract?search=daucus%20carota
Bron: https://aartiana.files.wordpress.com/2011/11/wild-carrot-study.pdf
Bron: Plantengeneeskunde, Een praktische toepassing van de 4 natuurkwaliteiten in de kruidengeneeskunde, Renée Koenders, MSc Herbal Medicine
Bron: Anatomie en fysiologie van de mens, Ludo Grégoire, Agnes van Straaten- Huygen, Rogier Trompert, Uitgeverij ThiemeMeulenhoff. Derde druk, elfde oplage, 2014

Delen
Gepubliceerd door:
Kimberly Antens

Recente artikelen

Hoe ziet een normale menstruatiecyclus eruit?

In deze blog maak je kennis met hoe een natuurlijke menstruatiecyclus eruit hoort te zien…

4 weken geleden

Wat is homeopathie?

In deze blog neem ik je mee in wat homeopathie is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Wat is natuurgeneeskunde?

In deze blog neem ik je mee in wat natuurgeneeskunde is, wat het inhoudt en…

2 maanden geleden

Geroosterde zoete aardappelsoep

In deze blog neem ik je mee in hoe je zelf geroosterde zoete aardappelsoep kunt…

2 maanden geleden

De leerstijlen van Kolb

In deze blog neem ik je mee in de leerstijlen van Kolb. Deze leerstijlen helpen…

3 maanden geleden

De dramadriehoek

In deze blog neem ik je mee in de dramadriehoek. De dramadriehoek helpt je om…

3 maanden geleden